Goede camera en Photoshoppen

“Als dierenfotograaf en kinderfotograaf heb je een goede camera en kun jij Photoshoppen…”

Dit zijn opmerking die ik met enige regelmaat hoor. Maar wat is Photoshoppen nou, en waarom denkt iedereen dat je alleen als je een goede camera hebt een goede foto kan maken? Kloppen die opmerkingen?

Het antwoord is: Ja en Nee. Ik ga je dat in dit blog toelichten.

The good old days – Photoshoppen

In de analoge tijdperk schoten we foto’s op een rolletje. Ik kon toen nog helemaal niet fotograferen dus ik was al blij als de foto scherp was. Ik denk dat dit voor velen van ons telde.

Uit het rolletje kwamen negatieven en die negatieven werden afgedrukt. Onterecht denken mensen dat dit ‘pure’ foto’s waren. Wel, de foto’s die jij en ik toen schoten, die zeker! (Alhoewel de ontwikkelaar vast nog wel zelf wat zal hebben toegevoegd aan de foto’s denk ik.) Maar een professionele dierenfotograaf en kinderfotograaf ontwikkelde in de ‘dark room’ de foto’s en daarbij kon contrast worden aangepast, licht, helderheid, kleur of zwart wit. En er waren zelfs kunstenaars die toen al in het chemisch badje foto’s over elkaar heen wisten te zetten om er bijzondere dingen van te maken. Zo zie je Photoshoppen bestond ook toen al.

Inmiddels is alle analoge fotografie denk ik wel vervangen voor digitaal. Het voordeel is dat je ongestraft veel foto’s kan maken. Wat je niet mooi vind mik je weg. Nu schiet je enkel je foto’s in RAW files. Dit zijn digitale negatieven, de foto die je maak is dus nog niet klaar. Je gaat deze zelf nog ontwikkelen, maar nu in ‘Lightroom’. Ofwel gewoon met daglicht of kunstlicht in de woonkamer, geen chemische processen meer.

Nu ga je contrasten, helderheid, kleur etc allemaal digitaal aan je foto toevoegen. Naar je eigen smaak. Zitten er ergens pukkeltjes op je kind zijn gezicht, of snotjes in de ogen van je hond? Dan werk ik dat weg in Photoshop. En ja, soms voeg ik een paar foto’s daar samen zodat ik het beeld krijg wat ik voor ogen heb. Maar ik gebruik Photoshop maar heel weinig. De foto’s zijn technisch al zo goed, dat ontwikkelen in Lightroom veelal voldoende is. Photoshoppen is niet altijd nodig.

The beautifull present – goede camera

Niettemin moet je voordat je je foto kan ontwikkelen nog steeds technisch een goede foto hebben. Voor een goede basis moet je nog steeds dezelfde techniek toepassen als ‘back in the good old days’.

Je moet op heel veel dingen letten, bijvoorbeeld je model goed poseren bij een dierenfotoshoot of kinderfotoshoot. Je wilt geen harde schaduwen, hard licht in een gezicht of op een kop, of wat denk je van dichtgeknepen ogen?

Vervolgens moet je kiezen wat je belangrijkste vindt bij het maken van je foto’s, welke sfeer wil je in je foto’s? Hard en scherp, of wil je mooie zachte en dromerige foto’s maken? Die keuze beïnvloed de diafragma. De diafragma is de lensopening. Hoe groter dat gat, hoe zachter de foto, maar ook hoe meer licht je vangt.

Dus na deze stap moet je de sluitertijd en de ISO in gaan stellen. De sluitertijd snap je wel, die bepaald hoe snel de sluiter van je camera open en dicht gaat. Dit mag niet te kort zijn, want dan krijg je bewegingsonscherpte in je foto. Als je hebt bepaald hoe snel je sluiter open en dicht moet gaan, dan moet je nog zorgen dat de belichting in orde is, dat doe je met de ISO, daar pas je de lichtgevoeligheid van de camera aan.

Nou, als je dat dan allemaal hebt gedaan, dan stel je scherp en kun je op de ontspanknop drukken. En toegegeven, goed apparatuur kan heel goed zelf focussen met de autofocus knop. Maar de rest van de instellingen doet de fotograaf toch echt zelf. Wil je hier meer over lezen? Klik dan eens op deze link.

Conclusie goede camera en photoshoppen

Zo zie je dat een goede camera zeker invloed heeft maar dat het toch écht de fotograaf is die de foto maakt. Je hebt alle technische kennis nodig om het tot een goed eind te brengen. En ja! Ik werk voornamelijk met Lightroom maar zeker heeft Photoshop ook een toevoegging in het geheel. Maar je ziet aan de voorbeelden op deze pagina, dat de basis van de foto al goed is. Daarna wordt de foto ontwikkeld zoals ik het mooi vind. Alles wat ik toevoeg zit al in de foto verstopt!

Photoshoppen en goede camera? Zeker, maar het kan niet zonder de kennis van de fotograaf!

Deze website gebruikt basis cookies om te zorgen dat alles goed werkt

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.